Tribunj & Omgeving

Tribunj

Tribunj is een gezellig vissersdorp met een gemoedelijke sfeer. Er zijn restaurants, terrasjes, supermarkten en dagelijks een markt. De jachthaven is een van de modernste aan de kust en het is leuk om vanaf de terrasjes naar de aan- en afvarende jachten te kijken. De moeite waard is de wandeling vanuit het dorp naar de St Nikola kerk op de heuvel (uit 1452!). Vandaar heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de kust met de vele eilanden. Je neemt het pad links van de kerk die zich tegenover de brug naar het oude eiland bevindt. Halverwege het pad is ook een mooi uitzichtpunt, maar natuurlijk loop je daarna door naar de kerk! weer beneden heb je wel een ijsje verdiend, de ijscoman naast de kerk heeft keus genoeg en heeft wat Nederlands geleerd: “1 of 2 bolletjes”?

 
 

 
 

Vodice
Vodice ligt op slechts 3 km van Tribunj en heeft een groot toeristisch aanbod. Het lijkt een beetje op Scheveningen wat betreft attracties en drukte. Leuk om eens een bezoekje te brengen en langs de boulevard te flaneren. Van hieruit kun je bijv. met een boot met glazen bodem een tocht maken en de onderwaterwereld bewonderen. Er zijn duikcentra, discotheken en trendy loungebars. Vanuit Tribunj kun je langs de zee naar Vodice wandelen!

Sibenik
Deze eeuwenoude stad is de oudste stad aan de Adriatische kust in Kroatië die door de Kroaten zelf is gesticht, en de stad heeft een heel bijzonder visitekaartje: de prachtige St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw (werelderfgoedlijst van UNESCO). Op een heel unieke wijze gebouwd; zonder ook maar één enkele spijker, hout, of ander bevestigingsmateriaal, de kathedraal bestaat uitsluitend uit steen. Het centrum van Sibenik bestaat uit een autovrij netwerk van smalle straatjes en pleinen.

Zadar
Deze mooie stad is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken: de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en ’s avonds gekleurd licht geeft, en het Zeeorgel dat geluid maakt op het ritme van de branding. In het centrum is de Sint-Anastasiakathedraal te vinden, een Romeins forum en de centrale winkelstraat Lange straat. Bij Donat in het centrum verkopen ze het lekkerste ijs!

Split
Split heeft een drukke haven met veerverbindingen naar veel Dalmatische eilanden, maar ook naar Ancona in Italië. Leuk om op een terras aan de mooie boulevard te kijken! Het paleis van Diocletianus ligt in het hart van de stad en bevat huizen, winkels, markten en kerken. Je kunt een bezoek brengen aan de gewelven onder het paleis, dit is erg indrukwekkend. En natuurlijk niet vergeten om net buiten de poort over de gouden teen van het standbeeld van Mestrovic te wrijven: dit brengt geluk!

Nationaal park Krka
Een bezoek aan de Krka-watervallen mag niet ontbreken! Het is een Nationaal Park, dat wil zeggen een beschermd natuurgebied. Vanuit Tribunj kun je een excursie per boot maken naar de Krka-watervallen. Zelf met de auto kan ook (ca. half uur). In Skradin neem je de boot naar de watervallen (staat goed aangegeven). Je koopt een kaartje voordat je op de boot stapt en hebt daarmee toegang tot het park. De boottocht van een halfuurtje is daarbij inbegepen. Er zijn mooie wandelingen te maken (zwemmen mag niet meer).De laatste boot gaat om ca. 19.00 uur terug.


Nationaal park Kornati-eilanden
De Kornati-eilanden zijn een toeristische trekpleister. Vanuit Tribunj kun je een excursie per boot maken, je kunt zelf een boot huren en er wordt ook visgereedschap verhuurd. De eilanden zijn in trek bij de zeilers vanwege de mooie omgeving. De oppervlakte is 300 km2 met maar liefst 148 eilanden. Doordat deze eilandengroep een uitzonderlijk natuurlandschap bevat en vooral een rijk ecosysteem heeft, is een groot deel van de Kornati-eilanden tot Nationaal Park benoemd. Nergens is de zee blauwer!


Nationaal park Plitvice meren
Een bezoek aan Kroatië is niet compleet zonder een bezoek aan Nationaal Park Plitvice. Dit park lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen, met haar betoverende watervallen en smaragdgroene meren. Zorg dat je camera helemaal opgeladen is en je een extra memory card bij je hebt, want je kunt nergens mooiere foto’s maken dan in Plitvice! Vanuit Tribunj is het ca. 2 uur met de auto. Het park heeft twee ingangen met grote parkeerplaatsen en bij de ingangen vind je plattegronden met wandelroutes.